sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Olen huippuyksilö!

Lause "En osaa mitään" tai "Ei minusta ole mihinkään" saattaa toisinaan päästä kenen tahansa suusta. Muutama epäonnistuminen ja pettymys liian lyhyellä aikavälillä, niin saattaa omanarvontunto alkaa olemaan koetuksella. Tulee tunne, että on pudonnut kelkasta tai jollain tavalla tyhmä. Tekee virheitä joita muut eivät ikinä tekisi, ei saa rahoja riittämään tilipäivästä toiseen ja joutuu asumaan vuokralla kun ikätovereilla on omakotitalot ja varaa reissata ulkomailla. Tai ehkä sinulla on se omakotitalo ja varaa reissata ulkomailla, mutta kärsit "huijari-syndroomasta", eli menestyt hyvin työelämässä, mutta tunnet silti, että olet ansiottomasti päässyt asemaasi ja pelkäät, että kupla puhkeaa.

Oli tilanne mikä tahansa, niin itsetuntoa voisi välillä olla tarpeen vähän kohentaa buustaamalla sitä. Suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu itsensä kehuminen. Eikä toisaalta toistenkaan kehuminen. Ihminen tarvitsee kuitenkin kehuja kukoistaakseen.
Mistä niitä kehuja sitten tulee jos kukaan ei kehu? Ei mistään.

Parasta siis on opetella itse kehumaan itseään. Aina voi onnitella itseään mielessään onnistumisistaan, mutta en minä ainakaan osaa ja muista sellaista tehdä. Käytänkin itse toisenlaista tekniikkaa. Kun on joku pitempään jatkunut osaamisen ja huonouden kriisi ja tuntee itsensä epäonnistujaksi, kannattaa tehdä itselleen "Olen huippuyksilö!"-lista.
Sen voi tehdä monella tavalla, mutta itse käytän mindmap-taulua, eli keskellä lukee teksti "Olen huippuyksilö!" ympyröitynä ja siihen auringonsäteillä liitetään asioita joita osaa. Niiden ei tarvitse olla ihmeellisiä ja huikeita asioita, vaan ilman ennakkosensuuria listataan kaikki asiat joissa on hyvä. Tässä vaiheessa jätetään turha kriittisyys pois - ei saa alkaa pohtimaan, että olenkos minä tuossa niin hyvä, että voin sen listata.
Asiat voivat olla ihan arkipäiväisiä tai liittyä johonkin erityistilanteisiin - kunhan ovat asioita joissa mielestä olet hyvä: olen hyvä pesemään ikkunoita, osaan nukkua aamulla pitkään, osaan englantia, osaan vaihtaa loisteputkilampun, olen empaattinen jne. kaikenlaisia asioita maan ja taivaan väliltä.

Jokainen saa noita asioita listattua varmasti paljon. Lähtökohdaksi voisi ottaa, että ainakin 20 asiaa pitäisi saada listattua. Mitä enemmän niitä keksii, niin sitä parempi. Sitten aina kun koittaa taas huonon omanarvontunnon puuska listaa voi palata lukemaan ja lisätä siihen uusia asioita joita ei ole aiemmin muistanut.

Suurin taika tässä menetelmässä on mielestäni se, että koko sen ajan kun keskittyy tuon listan tekemiseen, on keskittynyt ajattelemaan positiivisia ajatuksia itsestään. Se tekee aina hyvää ja kohentaa itsetuntoa. Tosiasiahan on se, että todennäköisesti et ole sen huonompi ihminen kuin kukaan muukaan, mutta sitä seikkaa on monesti vaikea käsittää, kun ei pysty kurkkimaan mitä toisten päässä liikkuu.

Alla apuvälineeksi yksi mahdollinen pohja jota voi käyttää. Siihen on valmiiksi vedetty viivat kahdellekymmenelle asialle, mutta huomatkaa, että siinä on hurjasti tilaa kirjoittaa niitä lisää!

Kehukaa ja arvostakaa itseänne: Te olette huippuyksilöitä! Ja muistakaa myös käydä ulkona nauttimassa raikkaasta ilmasta ja syksyn väreistä.

- Musta hattu




2 kommenttia:

  1. Hei!

    Mielenkiintoista tekstiä tähän asti. Tämän kirjoituksen osalta haluaisin mainita ensimmäisen ajatukseni moisen mindmap-kehuilun tekoon liittyen on pelko siitä, että joku vahingossa vaikka näkisi sen! Että pitäiskös sen pistää silppurista läpi heti valmistuttuaan, ettei kukaan vaan pääsisi kärylle moisesta humpuukista. Ajattele, miten introvertteja me suomalaiset ollaankaan, kun itsensä kehuminen ja arvostaminen julkisesti koetaan epänormaalina ja jopa vähän häiritsevänä :)

    Kehumisen jalo taito on todella siis _opeteltava_ tässä kulttuurissa. Itseensä kohdistuva ja kanssaihmisten kehuminen. Muistan lukuisia kertoja oppineeni, että ylimielisyys ja liika kehuskelu esimerkiksi työhakemuksessa on väärin. Siksi kai erottuminen joukosta onkin näin aikuisiällä työnhakutilanteissa (toki muissakin sosiaalisissa tilanteissa) niin vaikeaa, kun ei ole ytimissä ohjelmoituna tai luontevaa taipumusta omien vahvuuksien esille tuomiseen. Saatika niiden omien hyvien pointtien vahvistaminen ja soveltaminen uravalintoihin tai elämäntilanteisiin.

    Herätti hyviä ajatuksia, kiitos tästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jeno!

      Kiitos hyvistä kommenteista ja lisäyksistä. Itse en ole tulostanut kehumislistaa lainkaan, vaan minulla olen tehnyt omani Freemind-nimisellä ohjelmalla, joka on ilmainen Mindmap-työkalu, ja säilytän sitä vain sähköisessä muodossa Google Drivessä.

      Kovasti olen koittanut opetella kehumisen taitoa, mutta se on pirullisen vaikeaa touhua. Erityisesti toisten kehuminen niin, että se pysyy aidolla tasolla eikä siitä tule imelän mielistelyn makuista. Siinä riittää opettelua. Täytyy koittaa jatkossakin pohdiskella enemmän noita asioita.

      Kiva, että pidit.

      Poista