perjantai 24. lokakuuta 2014

Kymmenen kysymystä alan vaihtamisesta haaveilevalle

Istut ystäväsi kanssa kahvilla ja valittelet, että olet kyllästynyt työhösi ja haluaisit tehdä jotain muuta. Ystäväsi kysyy, että mitä sinä sitten haluasit tehdä. Seuraa hetken hiljaisuus jonka jälkeen vastaat: "En tiedä".

Kuulostaako tutulta? Tiedät, että tarvitset tai haluat muutosta työelämässä, mutta hankala on lähteä hakemaan muutosta jos et itsekään tiedä mitä haluat.

Netti on täynnä kaikenlaisia ammattiin soveltuvuutta mittaavia testejä - enemmän tai vähemmän hyvin tehtyjä. Niissä vastaillaan omien mieltymysten mukaisesti kysymyksiin ja lopuksi ehdotetaan listaa ammateista jotka sinulle soveltuisivat. Tyypillisesti jotain tällaista: "Sinun pitäisi alkaa arkkitehdiksi, taidemaalariksi, musiikinopettajaksi tai fysioterapeutiksi".

Ok - ehkä tällaisista saattaa olla jotain iloa jos ei omia taipumuksiaan hahmota lainkaan tai olet tulevaisuuden ammattiasi pohtiva koululainen, mutta eihän tuommoiset vaihtoehdot paljoa lämmitä aikuista työnhakijaa tai ammatinvaihtajaa, ellei sitten ole sellainen luonne, että jaksaa esim. nelikymppisenä alkaa suorittamaan läpi arkkitehtiopintoja ilman mitään tietoa siitä miten työnantajat tai asiakkaat suhtautuisivat keski-ikäisen vastavalmistuneen arkkitehdin palkkaamiseen. Voi tehdä motivaatiopuolella tiukkaa.

En siis käsittele tässä asiaa tuolta kantilta, vaan enemmänkin siltä pohjalta, että miten hahmotetaan paremmin omat odotukset ja tarpeet.

Jos vastauksesi siihen mitä haluaisit tehdä työksesi on "En tiedä", niin pysähdy hetkeksi miettimään, ja vastaa itsellesi seuraaviin kysymyksiin. Kirjoita vastaukset itsellesi ylös, niin niitä on helpompi tarkastella myöhemmin.
Älä huolestu jos et saa kaikkiin kysymyksiin vastattua heti. Tässä ei ole aikarajaa. Huolellisesti mietityistä vastauksista on varmasti enemmän hyötyä kuin hätäisesti keksityistä. Kannattaa myös palata vaihtamaan vastauksensa jos mieli muuttuu.


1. Jos voisit, niin kenen kanssa haluaisit vaihtaa työtehtäviä ja miksi?

2. Jos olisit nyt aloittamassa opintojasi, niin mitä opiskelisit?

3. Missä koet itse olevasi hyvä?

4. Missä asioissa muut sanovat sinun olevan hyvä?

5. Mitä teet mieluiten vapaa-aikanasi, voisiko jokin mahdollinen työ liittyä siihen?

6. Mikä on nykyisessä työssäsi kiinnostavinta?

7. Mitä haluaisit nykyisessä työssäsi päästä tekemään enemmän?

8. Jos voittaisin lotossa, ja minun ei tarvitsisi käydä töissä rahan vuoksi, niin mihin käyttäisin aikani?

9. Jos perustaisin yrityksen, niin minkälainen se olisi?

10. Haluatko opiskella, vai mennä mieluummin johonkin sellaiseen työhön johon nykyinen koulutuksesi soveltuu?


Vastattuasi yllä oleviin kysymyksiin pidä vähän taukoa ja palaa niihin myöhemmin. Lue vastauksesi ajatuksen kanssa ja mieti saitko itsestäsi selville jotain mitä et ole aiemmin tajunnut. Vastauksissa saattaa näkyä jopa ihan ilmeinen ratkaisu jos hyvin käy, mutta ainakin niistä voi saada vähän vihiä siitä mihin sinun kannattaisi suuntautua.

Onnea uudelle tulevaisuudelle!

- Musta Hattu


2 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olet siitä, että tulevaisuudessa toisesta samantasoisesta ammattikorkeakoulututkinnosta ei enää maksettaisi tukia opiskelijalle? Esimerkiksi nuorena sairaanhoitoalalle kouluttautunut huomaisi lähempänä 30v, ettei fysiikka enää riitä tämän nykyisen työn hoitoon ja haluaisi kouluttautua uudelleen. Mikäli uusi ammatti vaatisi ammattikorkeakoulututkinnon, joka asettuisi tasoltaan samaan kuin aikaisempi koulutus, ei tukia myönnettäisi. Koulutuksen hän joutuisi silloin toteuttamaan omakustanteisesti, koska tukea myönnettäisiin vain aiemman alan jatko-opintoihin ja aiempaa alaa tukeviin opintoihin.

    Tämä asettaa mielestäni nuoret kohtuuttoman valinnan eteen uravalintoja pohtiessaan. Julma ajatus, että kaikki se aikuisiällä kumpuava uudelleenohjautumisen tarve ja luovuuden hulluus jäisi hyödyntämättä yhteiskunnalle. Ihmisethän lähtevät hyvinkin intoutuneina ajoittain tavoittelemaan "uutta elämää" mm. uravaihdoksen myötä.

    Jää nähtäväksi miten tätä asiaa lähdetään ajamaan, jos lähdetään. Ainakin julkisuudessa on tästä jo puhuttu tovi. Itsellä ehdottomasti tulevaisuudessa tiedossa uudelleenkouluttautuminen ja kauhulla odotan mitä tukien suhteen tehdään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi aika kurja skenaario, että tulevaisuudessa ei pystyisi enää täysipäiväisesti suorittamaan toista ammattikorkeakoulututkintoa. Nyt joudun myöntämään, että tuota keskustelua olen seurannut kovin huonosti, joten pahoittelen jos seuraavassa on jotain virheellisiä olettamuksia.

      Tuo sinun esimerkkisi on hyvin konkreettinen esimerkki siitä, kuinka työkykyisyyden kannalta uudelleenkouluttautuminen saattaa olla välttämätöntä. Eivät kaikki ole valmiita siihen, että kun on ensin opiskellut vuosia saadakseen hyvän tutkinnon ja uraa vaihtaessaan joutuisi tyytymään johon sellaiseen mihin pätevöidytään esim. muutaman viikon tai muutaman kuukauden kurssilla. Monella kuitenkin varmasti - erityisesti työttömäksi jouduttuaan, riittäisi energia ja motivaatio opiskella itselleen uusi "kunnon tutkinto".

      Tuollainen "uudistus" sotisi pahasti sitä vastaan mihin nyky-yhteiskunta on mennyt ja yhä enemmän menossa. Monia teollisuuden aloja ja elinkeinoja häviää Suomesta jatkuvasti ja niiden tilalle (toivottavasti) tulee uusia erilaisia aloja. Tuollainen "ne opiskelee kenellä on varaa" asenne uudelleenkouluttautujia kohtaan tarkottaisi siis sitä, että tuollaiselta kuolevalta alalta työttämäksi jäävä osaaja joutuu toiselle alalle "hanttihommiin" tai toivomaan, että olemassa oleva tutkinto riittää johonkin muuhun työhön. Tai sitten hän on niin onnekas, että hänellä sattuu olemaan varaa opiskella ilman opintotukea, eli säästöillä, pankkilainalla tai puolison tuloilla.

      En tiedä onko ajatuksessa mitään tolkkua, mutta sellainen idea voisi olla toimiva, kuin alanvaihto.tutkinto - siis ideana, nimestä en tiedä. Enkä tiedä onko tällaista jo olemassa:
      Esimerkiksi jollain on AMK-tutkinto x alalta ja alakohtaista työkokemusta 10 vuotta ja työkokemusta yhteensä 15 vuotta, niin häneen voisi soveltaa jotain sellaista tutkintomallia jolla hän saisi suoritettua jonkin toisen alan AMK-tutkinnon suorittamalla esim. 0,5-2 vuoden aikana alasta riippuen kyseisen alan erityisosaamista vaativia kursseja.
      Tarkoitan siis eri asiaa kuin yleisten aineiden hyväksi lukeminen - siinäkin on jotain voimassaolo-rajoituksia. Tarkoitan lähinnä sitä, että k.o. henkilöllä on jo pitkä kokemus työelämästä, yhteiskunnasta ja monenlaista osaamista ja tuolla "kurssilla" vain lisättäisiin osaamiseen sen kyseisen toisen alan erityispiirteitä.

      Nuorena harva on kypsä tekemään päätöstä siitä mitä haluaa tehdä lopun elämäänsä. Tai vaikka luulisi tietävänsäkin se, niin käytännön työ saattaa muutamassa vuodessa osoittaa, että soveltuisi sittenkin paremmin jollekin toiselle alalle.

      Toivotaan, että jatkossakin niin sinulla kuin muillakin uudelleen kouluttautuvilla on tasavertainen mahdollisuus opiskella, että sitä ei jätetä pelkästään nuorten ja työn ohessa opiskelevien mahdollisuudeksi.

      PS. Kiitos kun kommentoit aktiivisesti ja tarjoat keskustelua.

      Poista